Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kaple Panny Marie Pomocné, Paště

2. 7. 2010

  V Sušici 2.7.2010

 

Kaplička Panny Marie Pomocné, Paště

 

Od roku 1998 mám sen, sen opravit kapličku, malou, zapomenutou, v zapomenutém koutě mojí Šumavy. Od roku 2009  se můj sen postupně naplňuje. Když jsem poprvé kapličku viděl, bylo rozhodnuto, řekl jsem si že tato malá stavbička nesmí být zapomenuta a to jsem ještě neznal její historii. Panna Maria ochraňovala horníky, kteří v 14. a 15. století kutali v blízkosti kapličky, na úpatí Křemelné, vysoko nad řekou Otavou. Je památkou nejen na tuto velmi vzdálenou dobu. Kaple nestála tak jako jiné v blízkosti nějakého statku a je také významně starší než okolní statky, dnes již zmizelé…

A přesto přitahuje lidi dnešní doby. Jak jsem viděl, mnoha lidem záleží ta této kapli. Ještě je mnoho lidí, kteří pocházejí z Paští, mnozí jsou v Bavorsku. I pro ně bych chtěl kapličku opravit a zachránit ji od osudu desítek kapliček na Šumavě. Chtěl bych, aby se stala zamyšlením nad osudy nejen německých obyvatel a připomínkou pomíjivosti lidského života.

Jak jsem zjistil, není jednoduché opravit kapli, která nemá majitele, není památkově chráněna, leží na území Národního parku Šumava, a téměř nikdo ji nezná….

Komplikace při vyřizování potřebných povolení mě na jednu stranu odrazují od mého záměru, na druhou stranu mě utvrzují v tom, že to má smysl. Věřím, že kapličku nakonec opravím, technologií blízkou původním. Záměrem je odstranění nesoudržných částí zdiva, dozdění do původní výšky, nahození hrubou vápennou maltou. Střecha bude pokryta štípaným šindelem, vchod by měl být chráněn malou kovanou mřížkou. V kapli bude umístěna keramická plastika Panny Marie Pomocné. Kaple nebude nikdy začleněna do nějaké značené turistické stezky, vzhledem k blízkosti 1. zóny národního parku. To ale nevadí, vím, že ji moc lidí nikdy neuvidí. Kvůli zástupům nebyla ani vystavěna. I přesto věřím, že má cenu pouštět se do věcí, které nemají žádný ekonomický přínos a jsou bláznovstvím v očích světa.

 

Neboť bláznovství Boží je moudřejší než lidé a slabost Boží je silnější než lidé.

1. list Korintským 1,25

 

Tento text je výzvou pro všechny, kteří dočetli až na toto místo. Děkuji všem zúčastněným za jejich podporu

 

  Čeněk Šebesta

  sebesta.cenek@seznam.cz

  www.sebesta.estranky.cz

 

 

 

 

 


Gegrüßet seist du, Maria, voll der Gnade,
der Herr ist mit dir.
Du bist gebenedeit unter den Frauen,
und gebenedeit ist die Frucht deines Leibes, Jesus.

Heilige Maria, Mutter Gottes,
bitte für uns Sünder
jetzt und in der Stunde unseres Todes.

Amen.

 

Ave Maria,
gratia plena,
Dominus tecum.
Benedicta tu in mulieribus,
et benedictus fructus ventris tui,
Jesus.


Sancta Maria,
Mater Dei,
ora pro nobis peccatoribus,
nunc et in hora mortis nostrae.


Amen.

 

 

 

Zdrávas Maria,
milosti plná,
Pán s tebou;
požehnaná ty mezi ženami
a požehnaný plod života tvého,
Ježíš.
Svatá Maria,
Matko Boží,
pros za nás hříšné,
nyní i v hodinu smrti naší.


Amen.

 

Náhledy fotografií ze složky Kaple na Paštích

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář